Wat is steigerhout?

Je hebt drie verschillende 'soorten', welke hieronder uitgelegd worden:

  • Nieuw steigerhout
  • Verouderd steigerhout
  • Gebruikt/oud steigerhout 

 

Nieuw steigerhout

Dit zijn planken die van de Fijnspar zijn gezaagd in de hout zagerij. De Fijnspar is een boom die uit de herplantingsbossen in Europa komt. Dit betekent dat er voor iedere boom die omgekapt wordt er een nieuwe voor terug geplant wordt.

Wij gebruiken planken welke uit Noord Europa komen. Deze steigerplanken zijn afkomstig van bomen welke langzamer groeien dan bomen die in midden Europa staan. Hierdoor zijn de planken harder, wat de kwaliteit ten goede komt.

Bij vers gezaagd nieuw hout zit er nog veel vocht in het hout, waardoor deze krimp gevoelig is. Wij laten daarom de planken in een oven terug drogen om het overgrote deel van de werking te voorkomen. Daardoor krimpen deze planken veel minder tot bijna niet. Deze planken worden vierzijdig geschaafd, hierdoor ontstaat een mooie, strakke en gladde plank.  


Nieuw steigerhout  Nieuw steigerhout  Nieuw steigerhout

 

Verouderd steigerhout

Verouderd steigerhout, of ook wel ‘old look’ steigerhout genoemd zijn nieuwe steigerplanken welke zijn behandeld om er als gebruikte planken uit te zien. De planken hebben een diep grijze kleur, en zijn fijn bezaagd. Ook deze planken zijn oven gedroogd.
Alle voordelen van een nieuwe steigerplank, met het uiterlijk van een gebruikte. Geen stof, geen spijkers! Al heeft echt gebruikt steigerhout natuurlijk het meeste charme en uitstraling.

Verouderd steigerhout  Verouderd steigerhout  Verouderd steigerhout

 

Gebruikt steigerhout

Gebruikt steigerhout, of ook wel oud steigerhout genoemd zijn de steigerplanken welke ook daadwerkelijk in de bouw / nieuwbouw of renovatiebouw zijn gebruikt om onder andere steigers mee te maken zodat werklieden zoals timmermannen, metselaars en schilders op grote hoogte kunnen werken.

Oude steigerplanken zijn grijzig door het cement wat er overheen is gegaan en door de bewerking van het weer

De planken welke wij gebruiken zijn allemaal anderhalf tot twee jaar in weer en wind gebruikt, uit gesorteerd en na gebruik een ruim half jaar gedroogd om eventuele werking zoveel mogelijk te voorkomen als mogelijk.

De planken worden volledig rondom opgeschuurd om ze te ontdoen van splinters / stof enz. zodat deze glad zijn en te gebruiken voor onze meubels.

Gebruikt steigerhout  Gebruikt steigerhout  Gebruikt steigerhout

 

 

Let op:

De breedtes bij steigerhout zijn nooit een exacte afmeting, daar de breedte van een steigerplank wat wisselend is tussen de 19 en 19,5cm. Als voorbeeld, een tafel van 80cm is vaak tussen de 77 en 78cm, daar deze uit 4 planken bestaat.
Aan de opgegeven breedtes kunnen dan ook geen rechten worden verleend.Hoeves 3
5482 NL Schijndel 
Tel. +31 (0)6 41 639 538
info@hout-art.nl
K.v.K. 60702222